sobota, 1 lutego 2014

3 BIT

Ciasta lubimy bardzo. Jeść, bo upiec to nie zawsze jest komu. Zresztą przepaliła nam się dolna grzałka w piekarniku, więc o pieczeniu ciast na pewien czas trzeba było zapomnieć. Na szczęście są ciasta, których piec nie trzeba, są proste i szybkie w przygotowaniu a do tego pyszne. Takim właśnie ciastem jest 3 bit.

Potrzebujemy:
- 2 duże opakowania herbatników,
- krem do karpatki, najlepiej taki, którego nie trzeba gotować (do przygotowania potrzebne jest jedynie mleko),
- masę kajmakową,
- śmietankę do ciast i deserów uht (inne są kwaśne) 36% lub 30 % - ok 0,5 litra,
- śmietan fix,
- cukier wanilinowy,
- czekoladę,
- mikser,
- 2 małych kucharzy - pomocników ;)


Na blasze układamy warstwami:

herbatniki,
krem karpatka - zrobiony wg przepisu,
herbatniki,
masa kajmakowa,
herbatniki,
bita śmietana - ubita mikserem ze śmietan fixem i cukrem wanilinowym, śmietana musi być schłodzona bo inaczej się nie ubije tylko zważy,
starta czekolada.

I to wszystko. Proste, prawda?



Ciasto znika w okamgnieniu i jedyną jego wadą jest to, że jest bardzo kaloryczne.

6 komentarzy:

  1. niebo w gebie :) poproszę duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam, jeszcze trochę zostało :)

      Usuń
  2. hmmm takie rzeczy to lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!! Aż mi ślinka leci ... dobrze, że moje dzieci tego nie widzą, bo jutro trzeba byłoby robić :)

    OdpowiedzUsuń