niedziela, 7 lipca 2013

Sezon ogórkowy

Dzieci uwielbiają ogórki w każdej postaci. Jeśli ktoś zapyta się Piotrusia co jadł na obiad to w pierwszej kolejności wymieni ogórki, potem ziemniaki i ewentualnie na końcu jakieś mięso i w takiej kolejności zjada obiad.

Zawsze jedliśmy ogórki konserwowe bądź świeże a w tym roku postanowiliśmy zrobić ogórki małosolne.

Wszystkie ogóreczki zostały dokładnie umyte, najpierw przez dzieci, potem przez mamę.


Dzieci powkładały ogórki do słoików, do których mama wcześniej włożyła koper.

 

Mama zalała przegotowaną wodą z solą. Na litr wody wsypała 1,5 łyżki soli. Na koniec do każdego słoiczka wrzuciliśmy po ząbku czosnku.


Słoiczki zostały przykryte, jeden deseczką, drugi z braku deseczki - zakrętką. Od kilku dni zajadamy się przepysznymi ogórkami.




3 komentarze:

  1. A chrzanu nie daliście? No nic, i tak an pewno są rewelacyjne - bo swoje! Najlepiej smakuje jak samemu się zrobi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po raz pierwszy robiłam ogórki małosolne i mama właśnie taki przepis mi podała, o chrzanie nic nie mówiła, ale wyszły dobre. Mi najbardziej smakują 2-3 dniowe. Niedługo będę robić kolejną turę.

      Usuń
  2. Świetna nauka przez zabawę, my też inaugurację sezonu ogórkowego mamy za sobą:)

    OdpowiedzUsuń